Grote Kerk Edam
Grote Kerk Edam

De Japanse fortepianiste Mayumi Eguro speelt regelmatig in Europa en Japan, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Zij is fortepianiste van het Thalia Ensemble. De concerten, die zij gegeven heeft o.a. tijdens het Oude Muziek Festival in Utrecht, op de Fritz Neumeyer collectie in Duitsland en in het Vleeshuis en de AMUZ in Antwerpen werden zeer gewaardeerd.

Samen met natuurhoornist Hylke Rozema heeft zij een aantal concerten gegeven in Japan.

Ook haar soloconcerten in Japan waren een succes. Tijdens de International Artist's Presentation in Antwerpen werd zij zowel in 2009 met Hylke Rozema als in 2012 met het Thalia Ensemble geselecteerd als "het veelbelovend ensemble”. Zowel het concert van het Thalia Ensemble als Mayumis solo optreden in het paleis Queluz in Portugal in 2014 werden uitgezonden door de Portugese Radio Antena 2. Mayumi won de hoogste prijs van de 1ste “International Music and Art competition for high school students” in Japan.

 

Deze pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Grote Kerk Edam

 

foto Marco Borggreve
foto Marco Borggreve

Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten en treedt zowel solo als in andere samenstellingen op. Zo toerde hij in 2015 als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Quentin Clare langs alle grote zalen van Nederland. Tobias won de Dutch Classical Talent Award en met duopartner en violist Piotr Jasiurkowski ontving hij de publieksprijs. Hieraan vooraf ging een grootschalige tour door Nederland, een CD-opname en Radio opnames

 De achterliggende jaren was hij eveneens succesvol op concoursen als het Almere Chamber Music Competition, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, de Grand Dominique, het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours. 

 

 

Deze pianist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Grote Kerk Edam

Yukiko Hasegawa (Hamamatsu, Japan) begint in Japan al op vierjarige leeftijd met haar eerste pianolessen. Vanaf 1998 studeert ze piano bij Moto Sasaki, Tusa Ertzebet en Amadeus Webersinke in Tokio, alwaar ze een Master diploma behaalt in 2004. In dit jaar leert ze de fortepiano's van het Hamamatsu Museum van Muziekinstrumenten kennen, en ontwikkelt ze een interesse voor authentieke uitvoeringspraktijk. Vanaf 2005 zet Yukiko haar studie voort in Nederland aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons. Ook begint ze aan de studie Fortepiano bij Bart van Oort en Stanley Hoogland. Tevens krijgt ze orgellessen van Pieter van Dijk. 
Ze ontvangt een Bachelor of Music diploma in 2008 en in 2009 voor respectievelijk piano en fortepiano. In deze jaren is Yukiko een Ambassadorial Scholar van het International Rotary Foundation. In september 2011 behaalt Yukiko het Masterdiploma voor piano aan het Conservatorium van Amsterdam.  Haar docent Willem Brons benoemt Yukiko Hasegawa "als een verfijnd, sensitief en muzikaal performer/pianist, met een opmerkelijk inzicht in de verschillende stijlen."

 

Deze pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Grote Kerk Edam

Eduard Marcet (viool) en Carol Ruiz (piano) leren elkaar kennen in Barcelona op jonge leeftijd tijdens hun Studies aan het Conservatorium van Badalona.

Later komen zij elkaar tegen in Nederland aan de Hogeschool voor de Kunsten van Utrecht waar beiden hun Master Studies hebben gevolgd.

Kort hierna begint hun samenwerking en vormen ze het duo ‘Marcet-­‐Ruiz” met het idee om de mogelijkheden te verkennen van viool en pianomuziek; ze spelen werken van Klassieke componisten zoals Haendel, Corelli, Mozart en Brahms tot Spaanse muziek van de Falla , Catalaanse liederen van E. Toldra en ook Tango Muziek van A. Piazzolla en C.Gardel.

In 2013 komt als hoogtepunt hun eerste CD uit met werken van Haendel, Massanet en Monti. Eduard en Carol geven regelmatig optredens in Spanje en in Nederland en zijn bezig met de voorbereiding van een tweede CD, deze wordt verwacht in 2016 uit tekomen.

 

 

Dit duo zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Grote Kerk Edam

Boni Li-A-Sam  begon zijn muzikale educatie op 8-jarige leeftijd aan de Volksmuziekschool Willem Gehrels te Amsterdam. Op 10-jarige leeftijd kreeg hij vioollessen van mevrouw Hetta Rester van kamermuziekcentrum De Suite. En was tot 12 jaar daarna te vinden in diverse orkesten en ensembles, waarin zowel klassieke als zogeheten lichte muziek werd uitgevoerd (w.o. het Amsterdams Theaterorkest o.l.v. Tom Löwenthal).

Op zijn 15e levensjaar startte hij met klassieke pianolessen. In die periode werd ook zijn warme belangstelling voor de piano verder gewekt.

Hij werd daarbij geïnspireerd door het klavierspel van zijn toenmalige bovenbuurman jazzpianist Nico Bunink en pianist/dirigent/componist Tom Löwenthal. 

 

 

Deze pianist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Kapsteeg 3

Duo AntiMa is ontstaan in Amsterdam, 2015 en bestaat uit de Bulgaarse pianiste Tsarina Marinkova en Oekraïense violiste Anna Antypova. Tijdens gezellige avonden ontstond er chemie tussen Tsarina en Anna en AntiMa was geboren. Deze sterke band werd bevestigd door een aantal concerten.

 

Dit duo zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Damplein 1- Stadhuis / VVV

Artem Belogurov, piano and historical keyboards.
Known equally for his “verve, wit, and delicatesse” (Boston Musical Intelligencer) and his “infinite tenderness” (Evening Odessa), Artem Belogurov has an extensive repertoire, ranging through four centuries of solo and chamber works.

His interest in period performance leads him to historical keyboards, including clavichord, harpsichord, and fortepianos spanning the eighteenth and nineteenth centuries.

As a soloist and in chamber groups, Artem has performed in a wide variety of venues, among them Jordan Hall, Harvard Musical Association, the Universität der Künste in Berlin, the Musikhochschule in Hanover, St Andrews University in Scotland, the Odessa Philharmonic Hall in Ukraine, the Rachmaninoff Society in Saint Petersburg, Castello di Galeazza in Italy, Tivoli Vredenburg in Utrecht, and the Muziekgebouw in Amsterdam.

 

Deze pianist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 135 - P.K. De Swaen

Lieselotte van Tol (1994, Sassenheim) begon op 6-jarige leeftijd met pianolessen op het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zij volgde daar gedurende vier jaar het Project Inleidend Piano Onderwijs (PIPO), waarbij ze les kreeg van Marlies van Gent en Laura Sandee. Na het voltooien van haar gymnasiumopleiding in 2012, begon zij met de studie Technische Wiskunde aan de TU Delft. Deze studie heeft ze gecombineerd met Practicum Musicae Piano (deeltijdopleiding) aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar ze les heeft gehad van Hans Eijsackers en Sepp Grotenhuis. In september 2015 is Lieselotte gestart met haar studie piano aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten (conservatorium van Rotterdam) waar ze studeert bij de Belgische pianist Stéphane de May. Deze studie combineert zij met de master Applied Mathematics aan de TU Delft.

 

 

Deze pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Damplein 1 - Stadhuis / VVV

Arpa Animato

Arpa Animato is een pedaal-harpenensemble bestaande uit harpistes Femke Klouwer, Nienke Losekoot en Lisanne Koot.

 

Arpa Animato treedt in wisselende samenstelling op bij tal van gelegenheden, zoals kerkdiensten, bruiloften, begrafenissen, exposities, openingen, lezingen en meer. De harp is een veelzijdig instrument en dat laat Arpa Animato graag horen. 

De harpistes hebben niet alleen bekende klassieke muziek in hun repertoire, maar ook jazzy deuntjes, popmuziek, keltische (volks)liederen en temperamentvolle Spaanse muziek.

De leden van Arpa Animato zijn allemaal op jonge leeftijd begonnen met harp spelen bij de Muziekschool Waterland. Inmiddels zijn zij een hechte groep geworden met heel veel ervaring en een gedeelde passie voor het harpspelen.

Als kleine meisjes waren zij al gegrepen door de pracht van het instrument harp en dat is nooit meer veranderd.

 

Deze 3 harpistes zullen tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Breestraat 8 

 

 

Het salonorkest RIEN NE VA PLUS speelt salonmuziek uit het begin van de vorige eeuw. Dat is ook de muziek die in 1912 met heldenmoed werd gespeeld aan boord van de zinkende Titanic. Vrolijke muziek, die de ontredderde passagiers het gevoel moest geven dat het allemaal wel goed zou komen. Het was de tijd waarin Scott Joplin furore maakte met zijn ragtimecomposities, terwijl het romantische repertoire in de café’ s en restaurants onverminderd populair bleef.

Een salonorkest kon in die tijd alles spelen: romantisch-klassiek, Roemeense zigeunermuziek en ragtime. De enige ambitie was: een plezierig achtergrondgeluid, als begeleiding voor gezelligheid, eten en drinken.

 

Dit salonorkest zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 135 - P.K. De Swaen

Foto: Chris van Houts
Foto: Chris van Houts

Ringo Maurer (1998) begon op zijn zevende met pianospelen, en wordt al jaren onderricht door organist Gustaaf Schulz. Als klassiek geschoold musicus vertoont  Ringo een voorkeur voor componisten zoals J.S. Bach en Felix Mendelssohn. Sedert zijn twaalfde heeft hij zich echter geprofileerd in de ragtime en novelty piano, beter bekend als ‘stille filmmuziek’, en treedt hij bij tijd en wijle op.

Tijdens zijn optredens schroomt hij niet zijn repertoire op onderhoudende wijze toe te lichten met anekdoten, dit in zijn eigen idioom. Momenteel is hij in dienst als begeleidingspianist van het Edams kerkkoor ‘Cantate Domino’.

 

In november 2015 verscheen ook een door hem en Renske de Greef samengestelde bloemlezing  van Drs. P, getiteld ‘Troika hier, troika daar – het allermooiste bij elkaar’.

 

Deze artiest/pianist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 92/94 - Café De Harmonie

Toen Hielko Ubels 10 jaar was begon Hielko met orgellessen op de muziekschool in Bennekom.

Deze lessen gingen zeer voorspoedig waardoor zijn docent, toen hij 15 was, adviseerde om pianolessen erbij te nemen om de techniek verder te verbeteren.

 

Deze pianist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Bierkade 4 - Atelier Gea Karhof

The Good Old Jazz Trio

Het trio onder de naam THE GOOD OLD Jazz Trio, is het huistrio van de Kon. HFC in Haarlem, de oudste voetbalclub van Nederland in de wandeling The Good Old genoemd.

The Good Old bestaat uit: Peter Engelenberg  (piano), Dick Kruseman (bas) en Willem van der Minne (drums).

 Het trio is ontstaan in 1985 als onderdeel van een groter orkest genaamd de Kennemer All Stars, een tijdlang het huisorkest van de Kennemer Golfclub in Zandvoort.

 De muzikanten hebben inmiddels ruimschoots hun jazzsporen in de regio Kennemerland verdiend.

 

Dit jazz trio zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 92/94 - Café De Harmonie

Ernst (piano) en Dick (contrabas) en Ab (drums) kennen elkaar van jazz workshops die in de jaren 90 in Amsterdam werden gegeven door het (nu helaas opgeheven) Amsterdams Muziek Kollectief, een groep enthousiaste docenten, allen gepokt en gemazeld in de jazz muziek. De duo bezetting leent zich uitstekend om het wat meer traditionele en melodieuze jazz repertoire ten gehore te brengen. Denk hierbij aan de typische “standards” van George Gershwim, Cole Porter , Carlos Jobim, maar ook de meer onbekende en recente composities van Oscar Peterson (waar beiden een voorliefde voor hebben).

 

Dit jazz trio zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 127 - Kaaspakhuis

Combo Monnickenwerk

Heerlijke ritmische nostalgie uit de jaren 40, 50 en 60.

Combo Monnickenwerk speelt authentieke klassiekers in vele soorten en maten, waaronder overgoten met een jazzy sausje en afgewisseld met legendarisch rock- en bluesnummers.

De muzikale bagage van de bandleden resulteert in een swingende sound.

Zwoele zang en melodieuze gitaarklanken trekken de aandacht, waarbij de ritme sectie zorgt voor een solide basis.

Samen met de gedreven speelwijze van de toetsenist en saxofonist zorgen zij voor de ultieme sfeer.

Of het nu gaat om een kroeg of podium, in een tent of gewoon bij u thuis, Monnickenwerk werkt.

 

Dit combo, met Arjan de Bood (piano) zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Damplein 9 - Luxury Sport

 

Foto: Erik Paulsen
Foto: Erik Paulsen

George Beentjes - Haarlemse componist van werken in 19e Eeuwse late Romantiek.

Volgt internationale masterclasses bij gerenommeerde docenten.

Er verschenen twee cd's met 29 composities voor piano in 2014/15.

Een nieuwe cd met een liederencyclus voor zang en piano, gecomponeerd aan de hand van werken door de grote Duitse Dichters, is momenteel in de maak.

www.georgebeentjes.com

 

 

George Beentjes zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Bierkade 4 - Atelier Gea Karhof van 13.30 - 14.20 uur.

 

Vervolgens treedt George Beentjes op tezamen met Susanne Winkler (sopraan) vanaf ca. 15.00 uur in De Vermaning, Jan Nieuwehuizenplein 6 (schuin t/o Atelier Gea Karhof).

 

Drost & Zetzema

Een ‘gouden duo’… het absolute contrast tussen de twee maakt dat de verschillen elkaar weer zo goed aanvullen dat het een prachtig geheel wordt om naar te luisteren en te kijken…

Nu nog vreemden, we kennen ons nog niet, maar als ik straks iets beter kijk…herken ik zomaar iets…..

Stel je voor….een koud perron…een wachtruimte……en de volgende trein komt pas morgen ochtend.

Een ideale situatie als je samen gestrand bent om heel veel over elkaar te weten te komen, tenminste…als je dat zou willen….

 

 

Dit theatergezelschap zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Kleine Kerkstraat 12

Mijn naam is Maria Nikiforov, geboren op 29.12. 1997 in Amsterdam, in een gezin van twee ICT’ers en topsportkenners. 
Ik zit in de zesde klas op het Barlaeusgymnasium en in mijn eerste jaar van de Vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. 

Het pianospelen is begonnen voor mij sinds mijn vijfde levensjaar. Eerst van 2002 tot 2005 op de Muziekschool Amsterdam en daarna volgden privélessen bij Femke de Graaf (leerlinge van Mila Boslawskaja). 

 

Deze pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Bierkade 4 - Atelier Gea Karhof


 

 

URSULA DÜTSCHLER werd in Thun/Zwitserland geboren en begon op vijfjarige leeftijd met het spelen van klavecimbel. Zij studeerde op het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en bij Kenneth Gilbert aan het Mozarteum in Salzburg. In 1990 ging zij naar de Cornell University in de Verenigde Staten om fortepiano te studeren bij Malcolm Bilson.

Ursula Dütschler won verschillende concoursen, waaronder het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs en het Internationale Erwin Bodky Concours voor fortepiano in Boston.

 

Op beide instrumenten heeft Ursula Dütschler een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is ze op verschillende internationale podia en festivals te horen, zowel als soliste als in diverse kamermuziek ensembles.

Ook trad zij op met orkesten als het Combattimento Consort Amsterdam, Het Orkest van het Oosten, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orquesta National de Barcelona y de Catalunia, Württembergisches Kammerorchester en Zürcher Kammerorchester.

 

Deze fortepianiste zal samen met de cellist Frank Wakelkamp tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Lingerzijde 4 / ingang Jan van Wallendalplein 28

 

 

Erik de Laeter & Cobi Zilver

Cobi Zilver (alt- en tenorsax) en Erik De Laeter (piano/keyboard) hebben al menigmaal opgetreden tijdens de PianoWandeling Edam.

https://www.youtube.com/watch?v=8IUzbqvgMwU 

 

Standards (blues, jazz, pop/rock) o.a. “Ain’t misbeheaving”, “Black Orpheus”, “Bluesette”, “Desafinado”, “Java jive”, “Over the rainbow”, “Recado bossa”, “Summer samba”, …

Demo:

https://www.youtube.com/watch?v=BiIv64ra5CU

 

Referenties: - Pianowandeling Edam 2012, 2013, 2014 en 2015, Rondje Piano Schagen 2015 en Muzikale Wandeling Wervershoof 2015.  Cobi speelt tenorsax in big band “Big Gig” uit Wognum

 

Dit duo zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 127 - Kaaspakhuis

 

 

Piano passie
Het spelen van piano raakt mij diep waarmee ik ook de luisteraar een beleving wil bieden. Mijn passie voor piano heeft geleid tot een aantal  zeer uiteenlopende activiteiten.

Zoals bijvoorbeeld een aantal soloconcerten, theatraal tangoconcert met Duo Milagro, uitvoering van Canto Ostinato met Het Kwintool, oprichting van Stichting Pro Piano en de organisatie van Pianowandeling Culemborg.  

Met het Kwintool heb ik Canto Ostinato gespeeld bij Pianowandeling Edam in 2014.

 

Deze pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 152

Nol van Beek

Nol van Beek is een ervaren pianist met een zeer brede muzikale belangstelling. Waar mensen in een informele sfeer bijeen zijn zorgt hij voor onderhoudende en muzikaal verantwoorde achtergrondmuziek.
Muziek die niet overheerst, want mensen willen juist op dit soort gelegenheden met elkaar een gesprek aanknopen of een businessdeal sluiten.
Zijn pianospel wordt door veel mensen zeer gewaardeerd en verhoogt de sfeer op deze bijeenkomsten.

Als u belangstelling heeft of een vrijblijvende offerte wilt ontvangen neem dan contact met hem op.

 

Deze pianist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Spuistraat 3 - Restaurant De Fortuna 

 

Andrea Vos

Sinds haar 6e jaar volgde Andrea Vos pianolessen en ballet en studeerde zij in Amsterdam aan het conservatorium met als hoofdvak klassieke zang onder leiding van lerares Sophia van Sante.

Bij het operette gezelschap THALIA zong zij haar eerste hoofdrollen.

Vanaf 1999 reisde zij met negen producties mee met De Nationale Reisopera en heeft na deze periode gezongen in Monaco, Frankrijk en Turkije.

Andrea vertolkte verschillende rollen waaronder de Koningin van de Nacht (Frankrijk),  Marie uit Zar und Zimmermann en Maria in de opera "When Cain murdered Abel" van Wietse Stuurman en in 2012 YumYum in de komische opera The Mikado.

Van 2001 tot heden maakt zij deel uit van THE THREE DUTCH SOPRANO'S, Les Dames Blanches en het Boboli-Ensemble.

Samen met bariton Yan Bijpost vormt zij een duo waarin zij zich vooral toeleggen op opera-repertoire, lied en oude muziek.  

 

Deze sopraan zal met Agnes Kauffman (piano) tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 126 - RK Kerk 

 

Ik ben al vanaf mijn geboorte met muziek opgegroeid. Mijn vader speelde viool en klarinet, en mijn moeder piano en zang. De eerste pianolessen kreeg ik van mijn moeder op 4-jarige leeftijd. En de lessen zijn nooit gestopt. Van docenten naar muziekschool en vervolgens naar het conservatorium. Van het spelen van solostukken naar het begeleiden van solisten, ensembles, salonorkest en koren.

Door het begeleiden van solisten wilde ik weten wat er zich technisch afspeelde in het strottenhoofd. De vraag die mij toen bezig hield was: hoe kan ik de klankkleur krijgen die ik wil horen? Om dat te weten te komen heb ik zelf zangles genomen. En met het zoeken naar de mooiste klankkleur blijf ik bezig.

 

Deze pianiste zal tijdens de PianoWandeling Andrea Vos (sopraan) begeleiden en te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 126 - RK Kerk

 

 

Mary Koer

Mary Koer speelt piano vanaf haar vierde jaar. Zij kreeg pianolessen van haar moeder (Agnes Kauffman) en later van pianist David Mannesse. Mary is begonnen met begeleiden in 2005 als pianiste van een pop-musical dameskoor, wat ze enkele jaren gedaan heeft. Hierna heeft ze 6 jaar een kerkkoor in Edam als vaste pianiste begeleid.

Ze is sinds 2008 de vaste pianiste van het pop-musical koor Voices Santé in Edam en valt met enige regelmaat in als invalpianiste bij andere koren en een harmonieorkest.

 

Deze pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 126 - RK Kerk

 

 

Frank Eerenstein (1962) kreeg zijn eerste pianolessen toen hij 7 jaar oud was. Vanaf zijn tienerjaren deed hij ook ervaring op aan het orgel en in het schoolorkest. Zijn conservatoriumstudie voltooide hij aan de Folkwang Hochschule in zijn geboortestad Essen (Duitsland).

Zijn opleiding zette hij voort aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij studeerde klavecimbel bij Anneke Uittenbosch en piano bij Hans Dercksen, ging na een jaar verder op het hamerklavier met de pianist Vaughn Schlepp.

 

Deze pianist zal The Close Voices begeleiden en ook solo optreden tijdens de PianoWandeling op de volgende locatie:

Voorhaven 126 - RK Kerk

 

 

Liduine Thorn (sopraan), Inge Veldkamp (mezzo) en Bart de Vries (bas-bariton) zijn geoefende amateurzangers die sinds 2014 samen zingen onder de naam The Close Voices.

Hun repertoire bestrijkt een breed spectrum, van vroege renaissance tot romantisch en ook populair repertoire. Meestal zingen ze a capella, hier in Edam treden ze voor het eerst op met hun goede vriend Frank Eerenstein aan de piano.

 

Op de vervolgpagina treft u het Programma aan van Frank Eerenstein met The Close Voices

  

The Close Voices worden begeleid door Frank Eerenstein en zullen te beluisteren zijn tijdens de PianoWandeling op de volgende locatie:

Voorhaven 126 - RK Kerk

 

 

Quinty Baars (1997) begon met piano spelen op haar tiende. Al gauw kwam ze terecht bij Elena Syssojeva, docent piano en zang van het conservatorium in Sint Petersburg. Sinds haar lessen heeft ze een ruime sprong gemaakt in haar muzikale carrière. Ze heeft aan meerdere concoursen meegedaan, o.a. het Prinses Christina Concours en het Steinway Concours. Ook heeft zij op diverse podia gestaan met klassiek piano. Momenteel studeert zij International Business Administration aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Naast haar studie houdt ze zich nog veel bezig met muziek maken. Haar favoriete componisten zijn Chopin, Rachmaninoff en Schubert, die zij met groot plezier speelt.

 

 

Deze pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Nieuwehaven 58

 

 

Suto Machiko, was born in Yamagata, Japan. She studied piano under Okada Atsuko and Osagawa Shoko at the Tokyo college of music, and harpsichord under Otsuka Naoya at the Tokyo University of the Arts.

Since 2013, she has been studying harpsichord and clavichord under Menno van Delft, interpretation of contemporary music under Goska Isphording, and basso continuo under Kris Verhelst at the Conservatorium van Amsterdam. Last year, she finished her Bachelor studies with distinction. Now she is studying at the same institution, the Conservatorium van Amsterdam as a masters student.

 

 

Deze klavecimbel-pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 49

 

 

 

 

 

Gijs Braakman heeft hoofdvak piano gestudeerd aan de Amsterdamse Hoge School

voor de Kunsten. Na zijn studietijd heeft hij diverse optredens gedaan, zowel

solistisch als begeleidend. Van 2009 tot medio 2011 was hij tevens de vaste

begeleider van het koor Vocal Choice. Gijs is als docent verbonden aan De Nieuwe

Muziekscholen Uitgeest en Dacapo in Schagen. Daarnaast is hij de vaste pianist op de Rafaël school in Haarlem en tevens muzikaal leider van het koor Take it Easy in Beverwijk.

 

Deze pianisten zullen tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Nieuwehaven 34

 

 

 

 

Zowel in de muziek als in de natuurwetenschap bestaat er iets geheimzinnigs, dat ons af en toe met onbeschrijflijke gevoelens van schoonheid raakt en kippenvel veroorzaakt. Als toehoorder en componist is Ingo op zoek naar die weinige, kortstondige momenten, die ons leven oneindig verrijken.

Zijn muzikaal talent werd al vroeg ontdekt. Hij kreeg al op 6 jarige leeftijd zijn eerste pianoles. Op eigen initiatief verdiepte de jonge leerling zich in de pianowerken van Beethoven en Prokofjew. Bezield door de emotionele diepte en schoonheid van deze stukken, begon Ingo zelf te componeren en zich autodidactisch meerdere muziekinstrumenten toe te eigenen.

Samen met componist en regisseur Dieter Schönbach bewerkte hij in 1993 voor het Muziektheater im Revier (Gelsenkirchen) de Mozart-opera Cosí fan tutte voor 6 instrumentalisten, die op het toneel in de cast van de opera werd geintregeerd. De uitvoeringen werden door pers en publiek geprezen.

 

 

Deze pianist/componist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 152

 

 

Frederique Lucanet

De jukebox van Bach
De jukebox van Bach

De jukebox van Bach

Pianiste Frederique Lucanet (alias J.S.Bach) speelt één of meer van de 24 preludes uit het Wohltemperierte Klavier speciaal voor uw festivalbezoekers.

 

Korte juweeltjes uit 1722, 2 tot 3 minuten lang, die bekend in de oren klinken door veelvuldig voorkomen in de media. 

Lucanet bespeelt een draagbaar Yamaha pianootje met maximale geluidssterkte van 60 dB - het niveau waarop men een gesprek op 1m afstand ervaart.

Door het intieme karakter ontstaat een sfeer die onvermijdelijk een glimlach doet verschijnen.

Privé en toch van iedereen, zomer 2017.  Neem contact op voor informatie of het boeken van een voorstelling.  

Jacqueline Smit, 06 4392 4375

 

 Tijdens de 14e editie van de  PianoWandeling Edam op 28 mei is op diverse plekken te zien en te horen: De Jukebox van Bach

 

 Vanaf 14.45u in het Edams Museum (Coopmanshuys), Damplein 8.

Vast een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=DXRNPf6hFz0&t=5s

 

 

 

 

 

 

Mark Kirkenier

Ik ben Mark Kirkenier, professioneel pianist en toetsenist, mijn bedrijf heet MK Music.

Ik geef (huiskamer)concerten en verzorg de muzikale omlijsting van recepties, diners, uitvaarten, beurzen en andere speciale gelegenheden. Daarnaast ben ik componist en heb ik een eigen CD “No dream is impossible” opgenomen en uitgegeven in eigen beheer. Buiten solowerk begeleid ik ook koren en solisten.

Muziek is voor mij een vertolking van gevoelens. Het is meer dan alleen het spelen van een mooie melodie. Mijn muziek komt recht uit mijn hart, stroomt mijn vingers in, en vertaalt zich in een verhaal dat u als luisteraar raakt. Ik bied een gevarieerd programma, veelal zelfgeschreven pianocomposities. Mijn muziek is verhalend en heeft invloeden van musical, lichtklassiek, new age, easy listening, en lichte jazz.

Naast eigen werk speel ik bestaand werk, in een eigen jasje. Ik praat de nummers aan elkaar, vertel mijn gevoel bij het nummer, en wil de luisteraar een boodschap meegeven.

 

Deze pianist/componist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Nieuwehaven 34

 

 

 

Cecile Chartrain

Cécile Chartrain was born in Paris in 1996. She started the harpsichord at 8 years old with Pascal Dubreuil at the Conservatoire de Rennes and graduated from the same institution in 2014.

Later, she will receive master advices from Pierre Hantaï, Ketil Haugsand, Olivier Baumont, Barthold Kuijken, Alfredo Bernardini, Paul Dombrecht… 

Since 2015, she has been studying harpsichord with Menno van Delft and basso continuo with Kris Verhelst at the Conservatorium van Amsterdam, in parallel with her oboe studies in the Conservatoire de Versailles. As a soloist and in chamber music groups, she performed in such places as the Rijksmuseum, the Muziekgebouw, El Cine teatro Ateneo (Argentina), Palazzo del capitaniato (Italia), La Chapelle des Carmes, Les Champs Libres... (France)

 

Deze klavecimbel-pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 49

 

 

 

Foto Pianola Museum
Foto Pianola Museum

Wat is een pianola? Het woord Pianola was oorspronkelijk een beschermd handelsmerk van een Amerikaans bedrijf dat automatisch spelende piano’s maakte, de Aeolian Company. Reeds geruime tijd is het een soortnaam die gebruikt wordt voor een groot aantal verschillende merken historische, automatisch spelende piano’s en vleugels die rond 1900 tot 1930 zeer populair waren.

 

De Steck Pianola zal gedemonstreerd worden door Niels Berkers & Marcel Veel.

Lingerzijde 1 - Speeltoren

 

 

Greetje Borst studeerde zang (alt/mezzosopraan) in Amsterdam bij Kevin Smith aan het Sweelinck Conservatorium.  Na haar afstuderen heeft ze zich verbonden aan het koor van “Opera Ballet Vlaanderen” waar ze ook verschillende ensembles heeft versterkt.

Tijdens de “PianoWandeling” zal Greetje laten horen dat ze naast het operarepertoire ook het lied-repertoire een warm hart toedraagt.

Zij wordt op de piano begeleid door haar zus Afke Borst, die haar opleiding deed aan het Sweelinck Conservatorium bij Else Krijgsman. Afke geeft nu les bij Muziekschool Waterland en is een echte samenspelpianiste. Samenspelen doet ze dan ook veel en in allerlei bezettingen.

Greetje en Afke werken graag samen en verheugen zich er op om dat in de ontspannen sfeer van de “PianoWandeling” in Edam laten horen.

 

Dit duo (piano/zang) zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Nieuwehaven 58

 

 

Arjan de Bood (piano)  heeft veel samengespeeld in meerdere formaties, maar vooral in de Monnickendammer jazzscene op de maandelijkse Jazzjamsessies in het Mirrorpaviljoen.

Jaap Somsen zal hem begeleiden op accordeon.

 

Repertoire: jazz, tango (Piazolla), gypsy en musette.

 

 

Deze musici zullen tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Prinsenstraat 10 - Mei Ling Sieraden 

 

 

 

Marianne van Leeuwen

Marianne van Leeuwen (1951) bespeelt het klavecimbel als amateur. Vanaf haar achtste jaar had zij pianoles.

Tijdens haar studie geschiedenis speelde ze vier jaar klavecimbel in een studentenorkest, met veel plezier maar nog zonder veel kennis van het instrument en zijn speeltechniek.

Sinds 2002 heeft Marianne echter klavecimbelles van Albert-Jan Roelofs, co-titulair organist van de Kathedrale Basiliek van St Bavo te Haarlem, klavecinist en musicoloog.

Ze heeft bij hem een voorliefde voor Franse barokmuziek ontwikkeld maar speelt ook graag Duitse barokmuziek. Marianne speelt als vaste klavecinist in een Haags amateurorkest.

 

Deze klavecimbel-pianiste zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Voorhaven 49

 

 

Frank Wakelkamp studeerde "moderne" cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Masterclasses volgde hij bij Frans Brüggen, Heinrich Schiff en Christophe Coin. Bij Viola de Hoog studeerde hij af als Uitvoerend Musicus barokcello.

 

Hij nam in 2000 een solo-cd op met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponist Jacob Klein, die is uitgebracht bij Muziekgroep Nederland (CV 125). Hiervoor verrichte hij ook musicologisch onderzoek naar de voorheen onbekende Klein. In 2011 bracht hij met het ensemble Frank & Friends zijn tweede solo-cd uit met alle 9 cellosonates van Vivaldi. In 2014 volgde een derde cd met een in 2009 ontdekt nieuw opusnummer met cellosonates van Klein, eveneens met Frank & Friends.

 

Deze  cellist zal samen met Ursula Dutschler (fortepiano) tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Lingerzijde 4 / ingang Jan van Wallendalplein 28

 

 

Levien Stevense

Levien Stevense is 17 jaar oud en woont in Volendam, zijn pianoleraar is Frank Keijzer.

Hij begon als 12-jarige met simpele keyboardles van Dick Plat, is vervolgens hogerop gegaan en is in aanraking gekomen met Frank Keijzer, waarbij hij inmiddels al  5 jaar les heeft.

Heeft een aantal keren gespeeld in De Flint, St. Aegtenkapel te Amersfoort tijdens een tentoonstelling.

Via de eigenaar van de Estonia in de Grote Kerk te Monnickendam heeft hij kunnen regelen regelmatig tijdens openingstijden ‘een deuntje te komen spelen’.

Hij heeft vorig jaar meegedaan aan de PianoWandeling op zondag 29 mei 2016 met Frank Keijzer en Marijn Tol. 

 

Deze jonge pianist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Kleine Kerkstraat 22 - Serre SAS Bloemiste 

 

 

Ruby Lemm & Onno de Jong

Ruby Lemm en Onno de Jong ontmoetten elkaar bij toeval op Facebook door een wederzijdse blessure. Aangezien muziek verbindt, winden zij geen doekjes om hun jarenlange passie voor de jazz.

Met gebundelde krachten besloten zij, om als duo, dit avontuur aan te gaan.

Dit resulteerde in een mooi en afwisselend  ‘Easy listening jazz “ repertoire van o.a. The American Songbook, Jazz en Latin Standards. Ideaal voor de kleinste podia.

Swingend, uitdagend, onderzoekend en improviserend geven zij elkaar de ruimte die nodig is. 

En hopen zo samen de luisteraar te boeien en te raken.

 

Dit duo zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

J. C. Brouwersgracht 26

 

Guus Janssen (1951) studeerde piano en compositie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. 
Als pianist, clavecinist trad hij op in verschillende bezettingen met musici van John Zorn tot Gidon Kremer. Sinds begin jaren tachtig leidt hij zijn eigen ensembles, van (piano) trio tot 11-tet en (opera) orkest. Als solist was hij te horen, primair in eigen composities en als improvisator op diverse internationale festivals. Daarnaast trad hij op met de meeste Nederlandse ensembles en bij diverse orkesten.

 

Deze jazz pianist zal, samen met zijn broer Wim (drums)  tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Nieuwehaven 23

Hans van den Hombergh is geboren in Boxmeer in 1947.

De muzikaliteit erfde Hans van zijn vader, het zat immers in de genen. Hoewel hij op 6-jarige leeftijd met pianoles begon, stopte hij door omstandigheden na enige jaren. Pas op 14-jarige leeftijd werden de pianolessen hervat. Hij studeerde op de Nijmeegse muziekschool.

Hij is de muziek trouw gebleven en speelt diverse genres van klassiek, Franse chansons, waaronder Michel Legrand tot pop.

  

 

Deze pianist zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Kapsteeg 3

David Kooi (8), Loran Sahin (11)

David Kooi 8 jaar

David houdt van voetballen, schaken en van pianospelen,  heeft twee jaar pianoles van Marjes Benoist en won dit jaar de eerste prijs van het Prinses Christina Junior concours voor kinderen tot 12 jaar. Hij speelde in de Spiegelzaal van het Concertgebouw en speelt twee delen uit Franse Suites van Bach en Auf den Feldern van Glière

  

Loran Sahin 11 jaar

had  vanaf zijn zesde les van Liesbeth Spits op de Muziekschool van Amsterdam, sinds 2014 bij Marjes Benoist en werd in 2016 toegelaten tot de Academie van Muzikaal Talent in Utrecht. Hij speelt Bach, Chopin en van Moszkowsky de Tarantella op. 77

   

Deze zeer jonge talentvolle pianisten, leerlingen van Marjes Benoist, zullen tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

J.Nieuwenhuyzenplein 6 - Kerk De Vermaning

Radu Ratering (12 jr.)

Op zondag 23 april 2017 is de 12-jarige Radu Ratering een van de vier winnaars van het prestigieuze Prinses Christina Concours geworden. Radu werd geprezen voor zijn pianospel.

Hij mag binnenkort live-optreden in het radioprogramma "Spiegelzaal" vanuit het Concertgebouw in Amsterdam.

Onlangs werd hij toegelaten tot de Finale van het Concertgebouwconcours dat in juni zal worden gehouden in het Concertgebouw in Amsterdam. Radu speelt Bach, Mendelssohn en Rachmaninov.

 

Deze zeer jonge talentvolle pianist, leerling van Marjes Benoist,  zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende  locatie:   J.Nieuwenhuyzenplein 6 - Kerk De Vermaning, tussen 13.30 - 14.30 uur.

Zephyr Kwartet

Zephyr Kwartet
Zephyr Kwartet

Het Zephyr kwartet bestaat sinds februari 2016.

Na tientallen jaren in allerlei gezelschappen: Kamerkoor Studio 9, projectkoor Chiaroscuro, Nicolaascantorij, Oratoriumkoor Zang Edam, Mattheus koor Edam, diverse projectkoren, etc. vonden we elkaar (ook) in de speciale betrokkenheid van een kwartet. 

We hebben vele jaren zangles (gehad), o.a. bij Juliette Besijn.  Juliette coacht ons op de weg naar de vorming van een welluidend kwartet. Jan Sparreboom begeleidt ons incidenteel op piano.

De naam Zephyr hebben we gekozen omdat we graag muziek maken die herinnert aan wat die wind ons te bieden heeft: een zomerse koelte waarop je kunt wegdrijven tot een storm die je een diep besef van leven geeft. Ons repertoire is klassiek: madrigalen, traditionals, maar ook een mooi bewerkte popsong.

Marianne Ebbers: sopraan, Mieke van der Veen: alt, Ed Broeze: tenor, Cor Flens: bas.

 

Dit kwartet (vocaal) zal tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

J.Nieuwenhuyzenplein 6 - Kerk De Vermaning

 

Jaye & John Vickers

A versatile and exciting duo playing a blend of Klezmer, Romantic & Eastern European music with all the passion of the Gypsy orchestra!

 

Deze artiesten (accordeon/viool) zullen tijdens de PianoWandeling te beluisteren zijn op de volgende locatie:

Spui 1 - Music Edam

 

 

Marijn Tol

Marijn Tol speelt piano vanaf zijn 8ste jaar. Marijn heeft al 5 jaar les van Frank Keijzer. Hij is begonnen op een keyboard en is na enkele maanden overgegaan naar piano. Marijn is begonnen met piano spelen, omdat hij het interessant vond om een instrument te bespelen. Hij heeft zich in 2015 aangesloten bij een musicalvereniging om daar de kinderen te begeleiden met piano spelen. Ook heeft Marijn 3 keer meegedaan aan de talentenavond op school. Hij kijkt er naar uit om weer bij Sas bloemiste te spelen. Vorig jaar heeft hij ook al meegedaan aan de PianoWandeling.

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) studeert sinds 2010 piano bij David Kuyken en orgel bij Jacques van Oortmerssen†, Matthias Havinga en Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook volgt hij sinds 2012 bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. 

In 2014 deed hij voor zowel orgel als piano Bachelorexamen; voor beide examens slaagde hij cum laude. In 2016 behaalde hij zijn Masterdiploma orgel cum laude.

 

Laurens treedt regelmatig op als pianist en organist; ook speelt hij veel kamermuziek. Zo vormt hij met Annemiek de Bruin (klarinet) en Irene Kok (cello) sinds september 2012 het Chimaera Trio, dat veelvuldig optrad en prijzen won bij de Storioni Ensemblewedstrijd in 's-Hertogenbosch en het Tristan Keuris Kamermuziekconcours in Amersfoort (2013). 

 

Jenny Reinders

Jenny zat als kind op pianoles, maar weigerde uit het leerboek te spelen!! Zij speelde wat ze zelf wilde en bedacht! Haar leven lang improviseerde zij in lessen op Dansopleidingen, Scapino en Nel Roos Academie, Hogeschool der Kunsten, HBO/Theaterschool, Kleinkunst en Nationale Ballet Academie, musicals, onderwijs en workshops, etc. in binnen- en buitenland.

Haar liefde voor kinderen combineerde zij met het schrijven en instuderen van kindermusicals; o.a. Circus “la Mamma” en “Poeras Moeras” in samenwerking met amateur Dansscholen in Haarlem en Zaandam. Al 14 jaar speelt zij met veel plezier tijdens de PianoWandeling in Edam.