Kamerkoor Oktoich is in 1996 opgericht door Aliona Ovsiannikova en legt zich toe op Russisch-orthodoxe kerkmuziek. Het koor heeft sindsdien vele malen op binnen- en buitenlandse podia gestaan, onder andere tijdens evenementen als het Festival Oude Muziek (Utrecht, 2004), het Gergiev Festival (Rotterdam, 2004), Tanejev Festival (Londen, 2007), Grachtenfestival (Amsterdam, 2009) en het Oestvolskaja Festival (Amsterdam, 2011).

Twee tournees in Rusland, respectievelijk in 2001 en 2003, zorgden voor inspiratie rechtstreeks vanuit de bron. Inspirerend waren ook de concoursen in Hajnówka (Polen, 2007/2011) en Minsk (Wit-Rusland, 2009) waarbij Oktoich alle keren in de prijzen viel.

Het repertoire van het koor weerspiegelt de ontwikkelingen in de Russisch-orthodoxe kerkmuziek door de eeuwen heen: van de eenstemmige Byzantijnse zang die op Russische bodem al snel een eigen karakter krijgt (10e eeuw) en de zogenaamde Russische polyfonie (14e/15e eeuw) alsmede die waarbij westerse invloeden zich doen gelden (2e helft 17e eeuw) tot, na de herontdekking van de eigen Russische zangtraditie (eind 19e eeuw), werken van hedendaagse componisten. Oktoich heeft 6 CD’s uitgebracht, waarvan alleen de 2 meest recente nog voorradig zijn.

               

De dirigent Aliona Ovsiannikova, geboren in Moskou en opgegroeid in Amsterdam, studeerde kerkmuziek aan de Theologische Academie in Leningrad (Sint-Petersburg) en was nabij die stad vervolgens ook werkzaam als dirigent. Naast Oktoich leidt zij, sinds 1990, het koor van de Russisch-orthodoxe kerk in Amsterdam.

 

www.oktoich.nl