Frank Eerenstein

In 1988 werd Frank Eerenstein de eerste Duitse pianist die met uitsluitend hedendaagse muziek zijn Reifeprüfung (solo-examen) deed, bij Bernhard Wambach. Voor zijn ontwikkeling waren ontmoetingen met hedendaagse componisten als John Cage, Karl Heinz Stockhausen en Iannis Xenakis van groot belang. Vooral het onderricht in compositie en interpretatie van Luigi Nono (Avignon, 1989) maakte grote indruk op hem.

 

Ook in 1989 werd Frank docent en later afdelingsleider aan de muziekschool in Dortmund. In 1992 vertrok hij naar Berlijn om les te gaan geven aan de muziekschool Berlin Pankow.  Hij gaf hier veel concerten, met in het publiek onder anderen de Duitse bondspresidenten Weizäcker en Herzog.

In 1994 begon een intensieve vriendschap met de Russische pianist Igor Zhukov en daarmee een achtjarige studie van de Russische School. 

 

Vanaf 2003 raakte Frank Eerenstein steeds meer betrokken bij de leiding van muziekscholen, eerst in Berlin Prenzlauer Berg en Neukölln, later in Velbert waar hij nu de Musik & Kunstschule leidt. Daarnaast is hij sinds 2013 artistiek leider van de Stadtkonzerte Velbert.

 

Naast deze drukke werkzaamheden blijft voor Frank Eerenstein zelf musiceren de belangrijkste inspiratiebron.