Guus Janssen

Guus Janssen’s composities reiken van pianomuziek en kamermuziek tot symfonisch werk. Zij werden afgezien van hetgeen werd gespeeld door de diverse Janssen-formaties, uitgevoerd door o.m. het Mondriaankwartet, Ensemble Nieuw Amsterdams Peil, het Radio Filharmonisch Orkest, het Concertgebouw Orkest en de Ebony Band met als solisten o.m. Walter van Hauwe, Harry Sparnaay en Gerard Bouwhuis.

Voor zijn werkzaamheden op het gebied van de jazz-en geïmproviseerde muziek ontving hij de Boy Edgar Prijs, 1981. Voor zijn compositorisch werk werd hij bekroond met de prestigieuze Matthijs Vermeulen Prijs, 1984.

Janssen componeerde o.a.Dutch Mambo voor het Koninklijk Concertgebouw-orkest,’Klotz’ voor Gidon Kremer, de componist zelf op hi-hat en het Schönberg Ensemble en 'Ha Hu Baley', liederen op teksten van Hugo Ball voor de zangeres Angelika Kirchschlager met Yuri Bashmet, altviool en Jean Yves Thibaudet piano.
In samenwerking met Friso Haverkamp ontstonden tot nu toe de opera’s ‘Faust’s Licht’ (1988/1993), ‘Noach’ (1994), ‘HIERº’(1997/1999) en 'Blue, a Pinocchio in reverse' (2010). 

In 2015 componeerde hij de opera ‘Koeien operamisha’ voor het ICP Orchestra met een libretto van Cherry Duyns, muziek en tekst beiden gebaseerd op werk van Misha Mengelberg.  De opera ging in premiere tijdens het Holland Festival waarop een enthousiast onthaalde tournee volgde langs schouwburgen in Nederland.

In 2012 ontving Janssen de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs voor zijn gehele oeuvre en in 2015 de Kunst Prijs van de Stichting Adriaan Roland Holst.
Het bestuur roemt de flexibiliteit van Janssen als improvisator, zijn gedrevenheid als componist en uitvoerend musicus en zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe muziekvormen en combinaties van genres

 

 

 
 

Wim Janssen

Drummer Wim Janssen (Heiloo, 21 september 1949) speelt een rol in vele jazz- en improvisatiegroepen van zijn broer, pianist Guus, zoals de verschillende septetten van hem of zijn pianotrio met Ernst Glerum.

 

Ook maakte hij deel uit van de groep: Cosmos Pictures: met Michael Moore, Oene van Geel , Ernst Glerum en Guus Janssen. Hij speelde in het Palinckxquartet, Paul Termos’ Dubbel Expres, Specs en The Gravitones. In 2001 is hij een van de initiatiefnemers van het As If Trio.

Op dit moment speelt hij in de groepen “Plots” met Ziv Taubenfeld, Frank van Bommel en Joost Buis en in de groep “On der weg” met Frank van Bommel en Miguel Petrucciani. 

Naast zijn werk als drummer is Janssen ook beeldend kunstenaar. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor een aantal cd-hoezen en maakte hij in de jaren ’80 cartoons van collega-muzikanten voor het maandblad Jazz Nu. Ook was hij jarenlang docent aan de Rietveld Academie en aan de Designacademy in Eindhoven. In het programmaboekje van de October Meeting ’91 omschrijft Kees Polling hem als ‘een van die zeldzame slagwerkers die zich zowel dienstbaar kunnen opstellen aan een te spelen stramien, als daar vrijelijk mee om weten te gaan.’